Het kanaal van Korinthos werd gegraven eind 19de eeuw en is ongeveer 6 km lang, 25 meter breed en ligt zo'n 80 meter beneden je voeten. De afmetingen vallen pas echt op als er een schip door vaart. Via de secundaire weg rijden we naar Athene, waar we de komende drie nachten op een camping zullen overnachten. De geselecteerde camping ligt buiten het centrum en is in goed met de bus en metro in ongeveer een uurtje te bereiken.

Ons eerste bezoek is aan het Archeologisch Museum. Hier bekijken we alle schatten die in Mycene gevonden zijn. Vooral de gouden dodenmaskers, diademen en gouden sierraden zijn indrukwekkend. In dit museum zijn tevens de bekende beelden te zien die in onze vroegere geschiedenisboekjes stonden.  

dodenmasker uit Mycene                                  Poseidon

Vanaf het museum is het een klein stukje lopen naar de Plaka, een oude volkswijk waar tegenwoordig de vele souvenirswinkels te vinden zijn. Je kan hier in de vele kleine restaurantjes uitstekend eten. Wij bezoeken de romeinse Agora met de Toren der Winden. 's Avonds hebben we een prachtig uitzicht op de verlichte Acroplolis vanaf het Filopappou-monument.  

 

de Plaka                                       Acropolis vanaf Folopappou

De tweede dag bezoeken we de Acropolis. Lopend door de Propylae├źn kan je je voorstellen hoe indrukwekkend de oude processies hier moesten zijn geweest. Het Parthenon is indrukwekkend door de grootte, het Erechtheion door de ingewikkelde bouw en de zes Kariatiden. Het museumpje mag je beslist niet missen.  

de Kariatiden van het Erechtheion                     Zeus-tempel en poort van Hadrianus

Wij vonden de theaters die aan de rand van de Acropolis gebouwd zijn en verbonden door de Stoa van Eumens, ook bijzonder interessant. Prachtig ingelegde oude vloeren van het orchestra en de mooie, voor een deel uitgewerkte zetels waarin de namen van de eigenaars zijn gegraveerd. Daarnaast ligt het Odeion van Perikles, de plek waar de moderne democratie geboren is.

 

zetels in theater van Dyonisos                          theater van Herodes Atticus

Omdat bleek dat de Griekse Agora al halverwege de middag gesloten was, hebben wij dat bezoek helaas moeten overslaan. Dat bewaren we voor de volgende keer.