Na de Mani staat een bezoek aan Mistras op de agenda. Mistras was een van de belangrijkste geestelijke en culturele centra van het Byzantijnse Rijk. Nu zijn er een aantal prachtige kloosters en kloosterkerken te bewonderen. Vanaf de oude ommuurde stad heb je een mooi uitzicht over de vallei van Sparta. Parkeren is lastig, maar omdat we vrij vroeg zijn, is er bij de ingang naar de bovenstad nog plek te vinden.  

Mistras: Agios Theodori                                   Mistras: interieur van het Afendiko

Ook hier wordt nog het nodige gerestaureerd. De architectuur van de kerken is werkelijk prachtig. Mooie gewelven, redelijk bewaard gebleven muurschilderingen en andere byzantijns-kerkelijke attributen. Vanuit de bovenstad kan je afzakken via kleine zandpaadjes waarlangs veel prachtige planten staan te bloeien.

Na Mistras rijden we naar Monemvasia, een oud stadje op een uitstekende rots aan de oostkust van het rechter schiereiland van de Peloponnesos. Even ten noorden hiervan overnachten we aan het strand.

Momenvasia: hoofdstraatje             Momenvasia: steegje

Monemvasia moet in het hoog-seizoen erg druk zijn. Nu zijn er slechts een handvol toeristen en kan je er ongestoord rondkijken. We zwerven dan ook alleen door de vele nauwe straatjes en gangetjes waarvandaan je af en toe een prachtig uitzicht hebt op de intens blauwe zee.  

                                          overnachtingsplekje aan baai

Via Leonidi en Argos rijden we vervolgens naar Mycene, de oudste Griekse stad, nu bijna 4000 jaar oud. De uitgebreide opgravingen door Schliemann eind 19de eeuw, hebben veel schatten aan het licht gebracht, waarvan het merendeel nu te bezichtigen is in het Archeologisch museum in Athene.

 

de Leeuwenpoort                                            Grafcirkel A

Mycene moet een indrukwekkende vesting geweest zijn. Op de oude stadsmuren na, staat er niet veel meer overeind, maar je kan een aardige indruk krijgen hoe groot het moet zijn geweest. Via de beroemde Leeuwenpoort kom je bij de koningsgraven waar de meeste schatten gevonden zijn. Vervolgens kom je op de top van de heuvel het koninklijke paleis binnen waar volgens de mythologie veel bloederige moorden zijn gepleegd. Agamemnon, de Griekse leider in de Trojaanse Oorlog, werd door de minnaar van zijn vrouw Klytaimnestra in het bad omgebracht. Zij beiden werden vervolgens weer vermoord door Orestes, haar zoon. De paleiszaal is aanmerkelijk minder mooi bewaard gebleven dan die van het vergelijkbare paleis van Nestor bij Pilos.

Buiten de ommuring zijn een aantal schitterende graftombes te zien, waaronder die van Klytaimnestra. Even terug langs de weg ligt de graftombe van Atreus (te bezoeken op hetzelfde kaartje als de opgravingen van Mycene) dat gebouwd is rond 1250 BC. Vooral de lichtinval door de openingen is geweldig.  

  

ingang waterput                             graftombe Atreus

Na Mycene staat op de Peloponnesos alleen nog het bezoek aan het heiligdom van Epidavros op de agenda. In het haventje van het oude Epidavros hebben we een perfecte plek gevonden om te overnachten, op een steenworp afstand van het oude theatertje tussen de sinaasappelbomen en met uitzicht op het dorpje.  

overnachten met uitzicht op Epidavros               theater van Epidavros

Bij het heiligdom van Aesculapius, de god van de geneeskunst, staat het beroemde grote theater met de al even beroemde akoestiek. Het is een indrukwekkend groot theater waar momenteel in de zomer nog avond-voorstellingen gegeven worden. Dat de akoestiek uitstekend is hebben we zelf kunnen horen toen een groepje schoolkinderen een dansje met zang opvoerden.

Het nabijgelegen heiligdom ondergaat momenteel een grote opgraving en restauratie. Het museumpje geeft een aardig beeld van de gevonden attributen.