Na twee dagen van de drukke stad verlaten we Athene weer in zuidelijke richting. Ondanks de verhalen dat het een ramp is om in deze stad te rijden, valt het ons niet tegen. We vinden zonder problemen de juiste weg en staan niet in eindeloze files. Allochtonen proberen bananen te verkopen of de autoruiten schoon te maken van wachtenden bij de stoplichten.

Via Kaap Sounion, de meest zuidelijke punt van Attika waar de resten van een prachtige wit-marmeren tempel hoog op een rots staan, rijden we via Marathon weer rond Athene naar de Alkionides Golf, grenzend aan de Golf van Korinthe. Het landschap onderweg is op een enkele plek na voor ons niet interessant: rommelig en weinig overzichtelijk. Aan de Alkionides Golf genieten we van de mooiste zonsondergang die we ooit gezien hebben.

 

overnachtingsplek aan de Golf van Alkionides     ondergaande zon boven de Golf van Alkionides

De volgende ochtend vervolgen we onze weg en brengen een bezoek aan het Byzantijnse kloostercomplex Ousio Louka. Dit complex is prachtig gelegen en ook van binnen een bezoek meer dan waard. Prachtige bouw, muurschilderingen en schitterende mozaïeken.  

 

Osio Louka                                                    Osio Louka, interieur

 

                                      overnachtingsplekje bij Agios Isodoros

Nog één van de belangrijkste oudheden van het Oude Griekenland hebben we nog niet bezocht: Delphi. Een bezoek daaraan mag beslist niet ontbreken. De opgravingen van Delphi zijn schitterend gelegen op een helling. Ook hier konden we dankzij onze reisgidsen een goede indruk krijgen van het vroegere heiligdom. Jammer was dat de plek van het Orakel gesloten was vanwege het gevaar van vallende stenen. Het museum is absoluut ook beslist een bezoek waard. Opvallend was dat het heiligdom van Athena, aan de overzijde van de weg gelegen duidelijk minder bezoekers trok. Mogelijk is de kleine wandeling van het museum daarnaar toe voor velen al te veel.

 

Delphi: tempel van Zeus                                  Delphi: Tholos van Marmaria