Rond een uur of zes komt de boot aan in Tórshavn. Het is handig om meteen geld te pinnen (bij het overdekte winkelcentrum "SMS" zijn automaten), hoewel je ook overal met Deense kronen terecht kan.

De eilandengroep is niet erg groot en zijn onderling verbonden met veerdiensten. De twee grootste eilanden Streymoy en Eysruroy) zijn verbonden met een brug. Gezien het weer is het niet altijd aan te bevelen om naar een ander eiland te varen. Het kan voorkomen dat de boot door het slechte weer vertraging heeft of helemaal niet meer vaart. Je kan dan de aansluiting naar IJsland missen en gedwongen zijn een hele week op de eilanden door te brengen. Wij vonden dat je aan drie dagen voldoende hebt aan het bezichtigen van de twee grootste eilanden, we kwamen geen tijd tekort en tijd over hadden we ook nauwelijks.

De wegen op de Faerøer zijn prima. Soms erg smal, maar omdat het totaal niet druk is (de Faerøer kent ongeveer 50.000 inwoners), is dat geen probleem. Veel wegen zijn er overigens niet. Wij hebben in de drie dagen vrijwel alle  wegen van Streymoy en Eysruroy bereden.

De eilanden kennen een paar heel aardige dorpjes waarvan ik de belangrijkste noem en die zeker een bezoek waard zijn:

Tórshavn: De hoofdstad (ca. 16.000 inwoners) met het oude centrum (Tinganes) aan de haven. Hier zijn alle ministeries ondergebracht. Het is een ruim opgezette stad en heeft een aardig centrum.

 

      

Torshavn                                                         De Norröna in de haven van Torshavn

Tinganes

Eidi: Een leuk dorpje waar in de omgeving ook goed te wandelen valt. Vanaf de kust uitzicht op Resin en Kelligin, twee uit zee oprijzende rotsen. Veel vogels, je kan er scholeksters van erg nabij observeren.

      

Resin en Kelligin                                               Eidi

Finningur

Saksun: Een verzameling oude huisjes met plaggen daken en een prachtig kerkje, gelegen aan een overweldigende fjord. Smalle weg er naar toe, maar gelukkig voldoende uitwijkhavens voor eventueel tegemoetkomend verkeer.

      

Suksun

Tjørnuvik: Te bereiken met een lange, smalle maar erg mooie weg. Het dorpje ligt aan het eind van een fjord en heeft veel houten huisjes met mooie details. Aan sommige huisjes hangt stokvis te drogen. Vanuit het dorp een mooi uitzicht op de fjord.

 

Kirkjubøur: Enkele huizen, mooi kerkje waarvan het gebrandschilderd glas verwerkt is in het toegangshek en de restanten van een niet-afgebouwde kathedraal. Helaas is de kathedraal ingepakt en is de charme er af. Mooie omgeving. Aan de kust prima eidereenden te observeren.

   

Kirkjubøur

Gjógv: Afgelegen dorpje te bereiken via een goede maar smalle weg. Heeft een in een kloof gelegen haventje en het uitzicht op de Djúpini is mooi. Prachtig gekleurd helder water in de haven.

   

Gjógv

Elduvík: mooi dorpje in een mooie omgeving. Staan een aantal oude met gras bedekte huisjes. De moeite waard er heen te rijden.