Route naar IJsland                                                Routes op de Faerøer

Route op IJsland

 

Al enkele jaren hebben we ons verheugd op een vakantie op IJsland. Dit jaar moet het er dan van komen. We gaan van 22 juni t/m 29 juli.

De totale heen- en terugreis zal een week in beslag nemen, waarbij inbegrepen enkele dagen verplichte stop op de Faerøer van maandagmorgen tot woensdagmiddag. Zo blijven er precies vier weken over om IJsland rond te rijden en te genieten van het vulkanisme, vogels en overige natuur.

Gezien het weer dat je op IJsland mag verwachten hebben we de kano en fietsen thuisgelaten, maar wel de wandelschoenen nog eens goed ingevet.

De route zal in grote lijnen de kust volgen, en daar waar mogelijk de "grote" kustweg vermijden. Het zal er vast en zeker niet druk zijn, op internet zijn verkeerstellingen van uur tot uur die laten zien dat het verkeer op veel plaatsen niet te vergelijken is met in ons land: soms rijden er per dag zeker niet meer dan 100 auto's over bepaalde trajecten.

Daarnaast willen we proberen om een deel van de Kjöler (weg F45) te rijden vanuit het noorden om het solfatarenveld van Hveravellir te kunnen bezoeken. Zeker willen we ook proberen bij Landmannalaugar te komen (ook een F-weg).

De wegen op IJsland zullen soms niet al te best zijn, maar we hebben redelijk profiel onder onze banden en besluiten geen tweede reservewiel mee te nemen. Wel nemen we voor de zekerheid een extra tankje met dieselolie mee. We willen op onze route niet worden geregeerd door het "moeten tanken". We hebben deze voorraad overigens niet hoeven aan te spreken. Met een beetje uitkienen kan je voldoende tanken, ook in de dunbevolkte streken. In het binnenland kon het niet, ook al was bij Hveravellir op de kaart aangegeven dat het wel zou moeten kunnen.

Hoewel IJsland tot de Schengenlanden behoort, is het toch oppassen met het meenemen van alcohol en tabak. Door de verplichte tussenstop op de Faerøer en het verblijf op de belastingvrije boot, heb je onderweg het Schengengebied verlaten. Wij zagen dat enkele auto's en campers volledig moesten uitpakken bij binnenkomst van IJsland. Wij ontsprongen deze dans gelukkig en hebben elke avond genoten van ons lekkere glaasje wijn.

IJsland is een duur land. Vooral de brandstof is erg prijzig. Boodschappen zijn aanmerkelijk duurder dan hier en we waren dus ook blij nogal wat te hebben meegenomen. Bij de benzinepompen zijn vaak winkeltjes waar de dagelijkse boodschappen (incl. brood) gekocht kunnen worden. In de grotere plaatsen zijn goedkopere supermarkten waar echt van alles te koop is.

De reis was totaal 7285 km. Op IJsland zelf reden we 4969 km, een daggemiddelde van 171 km.