Vogels

Vooral op het gebied van vogels is op IJsland volop te genieten. Er zijn een aantal goed bereikbare vogelrotsen vanwaar je de vogels van nabij kan bekijken. Een topper is natuurlijk Latrabjarg, het meest westelijke puntje van IJsland. Het ligt niet aan de Rondweg en er moet een uitstap van een paar dagen gemaakt worden, maar is meer dan de moeite waard. Daarnaast zijn er nog een aantal andere vogelrotsen zoals bij het meest noordelijkste puntje van IJsland (Raudinúpur) en natuurlijk vlak bij Vik in het zuiden (Dyrhólaey).

Maar ook buiten deze enorme vogelconcentraties zijn makkelijk van nabij veel vogels te observeren. Veelal is een goede telelens onontbeerlijk, maar op de Latrabjarg en bij Vik heb je zelfs die niet nodig om toch mooie foto's te kunnen maken. Hieronder een aantal willekeurige voorbeelden van hetgeen wij zoal gezien hebben.

      

Papegaaiduiker                                                 Alk

IJseend

      

Pijlstaart                                                         IJslandse Brilduiker

Eidereend

      

Goudplevier                                                     Giervalk

Regenwulp

      

Harlekijneend                                                   Grauwe Franjepoot

IJsduiker

      

Roodkeelduiker                                                 Grutto

Watersnip

      

Sneeuwgors                                                     Jan van Gent

Noordse Stormvogels

Bonte Strandlopers

 

Dieren

Veel zoogdieren komen op IJsland niet voor. Het enige inlandse zoogdier is de poolvos. Wij zagen er een in de West-Fjorden. Daarnaast komen enkele kudden rendieren voor. Natuurlijk zie je op veel plaatsen schapen.

   

Bultruggen bij Húsavik

Wel zijn zee-zoogdieren te zien. Op verschillende plekken (in het noorden) hebben we zeehonden gezien en natuurlijk kan je diverse walvissen zien als je op safari gaat in Húsavik. Eenmaal zagen wij vanaf de wal een bultrug in de fjord in de omgeving van Isafjordur.

          

Zeehonden bij Hvítserkur

 

Planten

Je zou het niet verwachten, maar naast een aantal algemene en bijzondere plantensoorten komen op IJsland ook veel orchideeën voor. Niet veel verschillende soorten, maar wel in grote aantallen.

      

IJslandse orchis                      Witte muggenorchis                 Groenlandse nachtorchis   

   

Arctische papaver                                             Mos- lavendelhei

   

Vuurrood kartelblad                                           Zeesilene