IJsland leent zich om een aantal leuke wandelingen te maken. Natuurlijk kan je ook grote trektochten maken, maar door vanuit de auto een paar mooie tochtjes te maken, kom je toch ook met de natuur in aanraking. Wij maakten op bijna elke dag wel ergens een korte of wat langere wandeling, die allemaal niet erg zwaar waren.

Hoewel wij prima weer hadden, hebben we op bijna al onze tochten een trui en (regen)jas mee genomen. Je weet immers maar nooit! Een deel van de wandelingen haalden we uit de Rother Wanderführer, een ander deel planden we ter plekke. In het algemeen zijn de wandelingen goed aangegeven met steenhoopjes die op niet al te grote afstanden van elkaar staan. Meestal kan je ze niet missen, maar soms is het even wat zoeken. doordat het landschap erg open is, is verdwalen (met mooi weer!) eigenlijk onmogelijk.

Een paar van onze wandelingen:

Op de Faerøer

- Bij Eidi, vanaf het kerkje naar de kust om de rotsen Resin en Kellingin te zien. Daarna een stukje (deels klauteren over de rotsen, deels over een pad) langs de kust naar het noorden. Erg mooi scholeksters van dichtbij kunnen observeren.

- Langs Leirvíksfjørdur. Vanaf Varmakelda naar Leirvík loopt de oude, nauwelijks meer gebruikte kustweg. Je kan er mooi wandelen langs de fjord met geweldig uitzicht op Kalsoy.

   

Kust bij Eidi                                                     Langs Leirvíksfjørdur

 

Op IJsland (in volgorde van onze tocht)

Fljótsdalur

- Bij de Litnalessfoss en de Hengifoss. Niet lang, maar wel behoorlijk stijgend. Mooi uitzicht op de watervallen, maar zeker ook op het dal beneden (Fljótsdalur).

Raudinúpur

- Naar de vogelrots bij Raudinúpur. Neem hiervoor de mooie, lange zijweg naar Nupskalta. Aan het eind (het hek door) is bij de boerderij een parkeerplaats. Vanaf hier is de wandeling aangegeven. Het eerste stuk vlak langs de kust, later de klif omhoog. Niet moeilijk, niet zo ver. Vanaf de klif nabij de vuurtoren heb je een mooi overzicht op de vogelrots waarop veel zeekoeten maar ook Jan-van-Genten en papegaaiduikers te zien zijn. Onderweg, zeker vlak bij de parkeerplaats, is een overlast van Noordse Sterntjes die je echt in de haren vliegen. Bij de parkeerplaats staan stokken die je kan meenemen en later daar ook weer kan inleveren. Door met de stokken boven je hoofd te zwaaien houdt je de vogels enigszins op afstand.

 

Dettifoss

- Van de Dettifoss is het niet ver stroomopwaarts naar de Selfoss, die zeker zo mooi is. Nauwelijks klimmen, maar deels een rotsig pad.

 

Vanaf de Leirhnjúkur

- Krafla. Hier zijn een aantal mooie tochtjes te maken. De eerste door het solfatarengebied en over de lavastromen. Zeer de moeite waard, de stoom komt plaatselijk nog steeds uit de grond. Het is zeer de moeite waard even de Leirhnjúkur op te klimmen voor het mooie uitzicht. Onderweg zie je heel mooie gekleurde solfataren. Het pad is goed afgezet een aangegeven en daar waar de grond niet vertrouwd is, is deze versterkt met vlonders.

Het tweede uitstapje is rond de krater van de Viti. Een simpel tochtje, maar met mooi uitzicht.

 

Hverfjall

- De Hverfjall bij Myvatn. Mooie wandeling van 3,5 km over de kraterrand. Mooi uitzicht op de omgeving (Myvatn met de pseudo-vulkanen, de Ludent en enkele spleetvulkanen). De klim naar de kraterrand is enigszins steil, maar daarna een vrij makkelijke wandeling.

 

Dimmuborgir

- Dimmuborgir bij Myvatn. Dit is een toeristische trekpleister en kan daarom op sommige delen wat druk zijn. De wandeling gaat door lavaformaties met mooie gaten en grotten. Onderweg veel orchideeën. Wij zagen hier (ergens in het centrale, rustige deel) een nest van giervalken. Drie jongen op het nest en pa en ma vlakbij op de rotsen.

 

Klasar bij Höfdi

- Höfdi (bij Myvatn). Mooie simpele wandeling waarbij veel soorten eenden zijn te observeren, vaak van erg dichtbij. Goed uitzicht op Klasar, een lavaformatie in het meer.

 

Stakholstjörn

- Een wandeling rond het Stakholstjörn bij Skustadir. Erg veel vogels te observeren, maar ook zijn hier een aantal prachtige pseudovulkanen te beklimmen.

 

Hjalhraun

- Hveravellir. Vanaf de camping een mooie makkelijke wandeling (ruim drie uur heen en terug) naar de top van de schildvulkaan de Borgarvirki. Een geweldig uitzicht over het Hjalhraun. Het pad loopt geleidelijk op en is goed aangegeven.

 

Vanaf de Brennisteinsalda

-Landmannalaugar. Een wandelplek bij uitstek. Via een niet al te moeilijke, soms wat steile, route door het obsidiaanveld en solfataren naar het uitzichtpunt op de Brennisteinsalda.

 

De kust bij Vik

- De kust bij Vik. Mooie strandwandelingen en een klimmetje naar Dyrhólaey

 

Skeidarársandur

- Skaftafell. Hier zijn mooie wandelingen te maken, o.a. naar de Svartifoss en naar Skaftafellsheidi. Vanhier een geweldig uitzicht op de ijsmassa's van de Vatnajökull en op de spoelvlaktes Skeidarársandur. Redelijke klimmetjes.

 

- Jökulsarlón. Rond dit werkelijke schitterende meer met ijsbergen zijn diverse wandelingen te maken. Weinig hoogteverschil.

Jökulsarlón