Naar de Morteratsch-gletsjer

Over camping Plauns in Pontresina zijn loipen getrokken. Hiervandaan is een leuke (makkelijke) tocht te maken naar de Morteratsch-gletsjer. Vanaf het restaurant Morteratsch is het slechts 2,5 km naar de gletsjer. Het is een route die steeds stijgt, maar nergens stijl en loopt deels naast het voetpad. Prima te doen op de eerste dag na aankomst. Het uitzicht is schitterend, op het enorme gletsjergebied van de Piz Palü en de Piz Bernina, de meest oostelijk gelegen 4000-er in West-Europa.

De weg terug gaat niet over de zelfde loipe, maar over een spoor dat iets afzijdig gelegen is.

 

 Onderweg naar de Morteratsch-gletsjer

 

Val Roseg

Ook goed bereikbaar vanaf de camping is het Val Roseg, maar je kan ook beginnen bij het station van Pontresina waar het langlaufcentrum en -school is gelegen. Het eerste stuk tot even voorbij Pontresina gaat heuvelafwaards. In Val Roseg ligt een uitstekend geprepareerde loipe die continu, maar langzaam stijgt en nergens lastig is. Onderweg door bos waar veel notenkrakers en mezen te zien zijn. In het Val Roseg kan je ook goed gemsen en reeën zien. Het op sommige stukken nabij gelegen voetpad worden toeristen met een paardenslee naar het hoger gelegen restaurant vervoerd. Het bos wordt verlaten na ongeveer 7 km. Dan ben je al gauw bij het restaurant, waar de meeste mensen blijven hangen. Er gaat vandaar nog een loipe door tot aan een prachtig uitzichtpunt op de Roseggletsjer. Dit is zeker de moeite waard.

Voor de totale tocht moet je een volle dag uittrekken, zeker als je de tocht start vanaf de camping.

   

Val Roseg

   

Rond de Silser See

Een relatief vlakke tocht gaat langs en over de Silser See. Met de auto naar Sils Maria en vandaar kan er gekozen worden voor de loipe langs het meer via Isola, of voor de route over het meer dat onderdeel uitmaakt van de Engadin Marathon. Verreweg de mooiste route is die langs Isola. Je hebt prachtige uitzichten over ondermeer het bevroren en besneeuwde Silser See. De tocht is absoluut eenvoudig en ook niet ver, ongeveer 15 km heen en terug.

   

Omgeving Maloja                                              Isola aan de Silser See