Verrassend was dat in Oekraïne van alles te koop is. Eerste levensbehoeften kosten vrijwel niets. In de grotere plaatsen zijn grote markten waar van alles te koop is, van kleding tot en met metselzand. Soms zijn er warenhuizen. Hierin zitten eigenlijk weer afzonderlijke winkeltjes. Electronica is ongeveer net zo duur als hier. In de grote steden zijn overdekte markten waar je alles (vlees, brood, kaas, fruit, groenten en kruiden) vers kan kopen.

    

Markt in Kiev

Op de rondweg van Kiev staan vrachtwagens geparkeerd met daarin hun koopwaar (bakstenen in allerlei kleuren, verschillende soorten grond en zand, natuursteen etc).

Op markjes kunnen de dagelijkse boodschappen gedaan woren. Zorg daarbij voor voldoende klein geld. Meestal ben je niet meer dan een paar kopeken of hryvnia's kwijt! Vers vlees is hier lang niet altijd te krijgen (soms wel, maar dan erg onhygiënisch), maar wel groenten (geen sla) en fruit. Deze dingen worden vaak ook langs de weg verkocht, met emmertjes tegelijk.

 

Straatverkoop                                                Vis, te koop op een markje langs de Dnjepr

    

Marktje

Drinken als water, vruchtensappen, wijn, bier, sterke drank maar ook Bavaria malt (!) zijn ook op dit soort marktjes te koop. 

Daarnaast zijn in de meeste dorpjes dorpswinkeltjes. Meestal zijn deze goed gevuld. Hier kan ook brood gekocht worden, maar vers vlees is ook hier vaak niet te koop. Wel worsten.

Winkeltje onderweg

In veel plaatsen zijn restaurantjes of café's waar gegeten kan worden. Meestal spotgoedkoop. Wij aten en dronken voor tussen de 30 en 175 hryvnia's met z'n zevenen! Daar kan je zelf niet voor koken. Vaak is het verrassend wat je op je bord krijgt omdat het slechts sporadisch voorkomt dat de menukaart in het duits of engels is vertaald. Dat kan je alleen in de grote steden overkomen.

en goede maaltijd

Wij hebben in de hele vakantie, inclusief visum, campings, branstof en eten, met z'n tweeën nog geen € 900,= uitgegeven!