Hoewel de Krim op zich voor een deel erg mooi is, was dit voor ons toch de enige tegenvaller op onze reis. Wij hadden een spectaculairder berglandschap verwacht dat direct plaatselijk zo'n 1200 meter vanuit zee opstijgt. Een groot deel van de Krim (het noordelijke) is erg vlak en was voor ons niet interessant. Voor een deel is de zuidkant, het bergachtige deel, wel mooi. De bergen beginnen in het oosten bij Feodosia en lopen tot aan Sebastopol in het westen. Langs de kust loopt een goede weg, soms wat hoger, soms nagenoeg op zeehoogte. Het landschap lijkt wat op dat van Zuid-Frankrijk. Soms zijn er mooie uitzichten landinwaarts of over zee. In de buurt van Jalta is erg veel bebouwing.

 

De Krim, landschap                                         Nabij Sebastopol

Langs de kust zijn vooral ten oosten van Alusta campings te vinden. Ten westen daarvan niet en al helemaal niet in de omgeving van Jalta. Dat is een aardige tegenvaller omdat er door het berglandschap ook niet veel goede plekjes zijn om te overnachten.

 

 

Haven van Jalta                                              Masandra

Vlak bij Jalta bevindt zich bij Masandra het voormalige jachthuis van Stalin, Chroetsjov en Breznjev. Wij vonden dit door de ligging, inrichting en geschiedenis de moeite van het bezoek zeker waard. Jalta zelf is een wat rommelige badplaats die op geen enkele wijze doet denken aan de badplaatsen langs de Middellandse Zee, waarmee soms wel een vergelijking gemaakt wordt. Vlak bij Jalta ligt het hotel Livadija waar in 1945 het Verdrag van Jalta werd ondertekend, hetgeen de invloedsfeer van de grote mogendheden binnen Europa bepaalde. Het Zwaluwnest, een van de attracties van De Krim, is een soort Efteling-achtig optrekje, omgeven door veel toeristische opsmuck.

 

 

Livadija                                                         Het Zwaluwnest

Bijzonder is dat nu enige jaren nadat Sebastopol is opengesteld voor toerisme, er in de haven al weer rondvaarten georganiseerd worden waarbij de Russische vloot van dichtbij bekeken kan worden.

Haven van Sebastopol

Het hoogtepunt op de Krim was voor ons het bezoek aan Bachtsjiseraj. In het dal bij deze plaats bevinden zich in de hogere regionen grotten die in de oudheid lang bewoond werden (is hier de serie boeken "De stam van de holenbeer" op gebaseerd?). Van het hoogste punt heb je een prachtig overzicht op een van de dalen van de Krim. Halverwege het dal is een schitterende kerk te bezoeken die half in de rotsen gebouwd is. Lager gelegen in het dorp zelf ligt het voormalig paleis van een Tartaarse Kahn die daar met z'n harem woonde. Veel is mooi bewaard gebleven en je krijgt een aardige indruk (ook door het prachtige museum) hoe het leven in het paleis destijds moet zijn geweest.

 

Holen nabij Bachtsjiseraj                                Paleis van de Kahn