De Dnjepr

Een interessante manier om van Kiev naar de Krim te reizen, is langs de Dnjepr. Plaatselijk is de rivier enige kilometers breed. Dit komt omdat er weinig verval is, maar vooral ook door de vele stuwdammen die er in aangelegd zijn. Het landschap is verrassend afwisselend. Soms heb je prachtig uitzicht op de erg brede rivier. De uitgestrekte graanakkers en zonnebloemvelden worden steeds doorsneden door windwallen van verschillende soorten bomen. In veel hiervan huist de wielewaal die je elke morgen wekt en die je ook vaak goed kan waarnemen. Plaatselijk zijn er leuke natuurgebiedjes die behalve door veel muggen ook bevolkt zijn door ooievaars, massa's zwaluwen en ijsvogels die je hier en daar mooi kan zien vissen. Ons viel op dat er in dit gebied veel onweer voorkomt dat gepaard gaat met zeer zware buien. 's Avonds is dat een prachtig gezicht: je waant je door de vele ontladingen soms gewoon in een disco.

 

In het Dnjepr-dal                                            Zonsondergang boven de Dnjepr

De meeste steden langs de rivier zijn niet bijster interessant, maar zijn wel typisch Russische steden met hun brede en rechte wegen. Wel leuk zijn de vele dorpjes waar de tijd lang lijkt te hebben stilgestaan. Jammer is dat je feitelijk maar op weinig plaatsen echt bij de rivier kan komen, maar daar waar het kan is het vaak erg mooi en kan je meestal goed zwemmen. Het water ziet er op het oog redelijk schoon uit. Aan de noord-oever bij Cerkasi zijn veel plaatsen waar je uitstekend kan overnachten. Dat gebeurt daar ook door de Oekraieners zelf.

 

Dorpje in het dal van de Dnjepr                         Langs de Dnjepr

Hoewel de wegen hier heel redelijk zijn, schiet je toch niet erg op. In principe is het drie dagen rijden vanaf Kiev naar de Krim (Feodosia), het is totaal bijna 1100 km! In sommige steden is de route slecht te vinden of wordt je via een behoorlijke omweg via de buitenwijken geleid (bijvoorbeeld in Zaporizzja. Graag hadden wij de weg obver Arabats (de landtong in de Zee van Azov) gereden, maar onze kaart geeft aan dat dat niet mogelijk is. De weg tussen Dzankoj en Feodosia is verrassend goed en niet druk. Hier maak je in korte tijd relatief veel kilometers. Het landschap is hier echter niet indrukwekkend.

Bij het binnenrijden van de Krim wordt op veel plaatsen langs de weg heimelijk klandestien kaviaar verkocht. Even verderop passer je een politiepost die als het tegen zit je autopapieren wil zien.

Vlak bij het water kan je hier moeilijk komen, maar als het lukt is zwemmen bijna onmogelijk door de grote hoeveelheid slib op de bodem en de ondiepte van het water. Delen van de kust schitteren wit door de hoeveelheid zout. Wel kan je zwemmen in een van de vele irrigatiekanalen. De plaatselijke bevolking maakt hier ook veel gebruik van.

Zout langs de Zee van Azov