Het passeren van de grens verliep uitermate soepel. Nadat de paspoorten uitgebreid zijn gecontroleerd, de auto is gecontroleerd op klandestine personen en de auto officieel is ingevoerd, rijden we na slechts een half uur oponthoud Oekraïne in. Voor het invoeren van de auto moet een bedrag van 5 hryvia's (~1 Euro) betaald worden. Dit papier is weer van groot belang om de auto later weer het land uit te krijgen. Het is mogelijk om alle kostbaarheden en geld aan te geven zodat dat later weer zonder problemen uitgevoerd kan worden. Wij hebben een dergelijk formulier niet ingevuld en ondervonden later ook geen enkel probleem toen we het land weer uit gingen.

 

Grens Polen-Oekraïne                                      Invoerbewijs voor de auto

Lviv

Lviv (Russisch: Lvov, Duits: Lemberg) ligt op slechts 90 km van de grens en telt een kleine 850.000 inwonders. Het heeft een prachtige oude stad waaraan echter nog wel veel gerestaureerd moet worden. Mondjesmaat is men er al mee bezig. Een mooi overzicht van de stad is te krijgen vanaf de toren van het raadshuis. Ook een bezoek aan de Armeense kerk (1571) is zeer de moeite waard. Ook mag de kleurrijke markt mag niet worden overgeslagen.

Zicht over Lviv

    

Straatbeeld Lviv                                              Markt in Lviv

Van Lviv via Chernobil naar Kiev

Na Lviv hebben we de grote weg genomen richting Kiev. Na ongeveer 75 km staat er naast de weg, even voorbij Oles'ko, een enorm ruiterstandbeeld dat is opgericht naar aanleiding van ondermeer de burgeroorlog in 1920.

     

Oles'ko                                                           Omgeving Rivne

Via Rivne reden we verder naar het noorden. Noord Oekraïne is bebosd met vooral naaldbomen. Daartussen zijn grote maar ook kleine akkers met vooral graanteelt. Dorpjes zijn erg mooi en je merkt dat de tijd hier lang stil gestaan heeft. Langs de wegen worden veel bosvruchten als bosbessen en cantharellen verkocht.

Wij wilden proberen iets te zien van de gevolgen van de kernramp in 1986 bij Chernobil. Het gebied is nog steeds voor een groot deel afgezet. Even voor Polis'ke was de weg afgesloten. Na enig soebatten kregen we voor 100 hrivnia's toestemming om door te rijden richting Kiev. Stoppen en fotograferen werd uitdrukkelijk verboden. Wij rijden door de verlaten stad Polis'ke, zo'n 30 km van de kerncentrale. Polis'ke is een spookstad met leegstaande flatgebouwen en overwoekerde huisjes. Een "unheimisch" gevoel. Bij het verlaten van de verboden zone werden al de gegevens van de auto uitgebreid genoteerd in een groot boek. Wij zijn benieuwd waar deze administratie voor dient.

  

Gevaar! Radioactiviteit                                     Spookstad Polis'ke