Oekraïne is voor velen geen voor de handliggend vakantieland. Het meeste bezwaar schijnt te bestaan tegen de verwachte onveiligheid. Je hoorde vooraf dan ook vaak opmerkingen dat men het moedig vindt om zoals wij door Oekraïne te reizen.

Van Eurocult begrepen we dat we weinig hoefden te vrezen, maar daarentegen van de spaarzame verhalen van het internet, dat veiligheid wel een belangrijk punt zou zijn. Ook zou de politie erg corrupt zijn en je om het minste geringste (of vaak zelfs zonder reden) aanhouden en je smeergeld laten betalen.

Wij hebben ervaren dat dit alleen maar indianenverhalen zijn! We voelden ons in de grote steden veiliger dan in veel west-Europese steden. Op het platteland ook geen enkele bedreiging of iets wat daar op lijkt meegemaakt. Men is zeer vriendelijk en behulpzaam.

Wat betreft de politie: Ja, we werden een aantal keren, net als de Oekraïeners aangehouden. Totaal een keer of vijf. Hierbij wilde men de autopapieren zien en verder vroegen ze of ze konden helpen met onderdak of ze wezen de weg.

Ons wordt de weg gewezen door de politie

Politie staat (zeker op de zondagen) in vrijwel elk dorp langs de doorgaande wegen te controleren op snelheid. Je moet dan echt al bij het beperkingsbordje de hooguit de maximumsnelheid rijden. Wij werden één keer aangehouden omdat we inderdaad 20 km/u te hard hadden gereden. Kosten van de bekeuring "mandat": 20 hryvnia's.

Dat we ons veilig voelden bleek ook uit het feit dat we steeds "wild" gekampeerd hebben. Meestal met de raampjes open omdat het anders te warm was.