Gereisd werd in twee zelfgebouwde kampeerauto's, voorzien van alle gemakken zoals een koelkast en toilet. Slaapruimte is er per auto voor twee volwassenen en twee kinderen. Joost sliep in een klein bijzet-tentje.

De groene kaart van de autoverzekering is in alle landen waar we door reisden geldig. Bij de Oekraiense grens moet de auto worden ingevoerd. Dit kost 5 hrivnia's. Het bewijs moet goed bewaard woreen en bij het verlaten van Oekraïne weer worden ingeleverd.

De soms slechte wegen kunnen veel vergen van auto en banden. Zorg daarom voor goede banden en laat de auto vooraf goed controleren. Garages van westerse merken zijn zeer sporadisch aanwezig. Eigenlijk alleen in de heel grote steden als Kiev, Simferopol en Odessa hebben wij ze gezien. We hebben het idee dat er wel snel meer garages bijkomen.

Diesel is overal op de reis goed en voordelig te krijgen. In tegenstelling tot wat ons verteld was, kan je op bijna elke "straathoek" wel tanken. Diesel kost tussen de 135 en 175 hrivnia's (oude tijden herleven!). Benzine is verkrijgbaar in octaangehaltes tussen de 80 (!) en 95.

 

Tankstation