April 2018

 

Frankrijk, Duitsland en Zwitserland

 

30 maart t/m 22 april

 

 

 

 

 

Vrijdag 30 maart                             313 km

We hebben problemen met het water. Het blijkt dat nadat de kachel/boiler is schoongemaakt en gerepareerd, de wateraansluiting niet goed vast zit. Hierdoor spuit er bij de boiler water in de auto. Gelukkig kunnen we dit zelf redelijk eenvoudig repareren. Daarna blijkt ook nog eens de kraan in de badkamer fors te lekken. Ook dit is redelijk eenvoudig te repareren.

We rijden daardoor pas om 13:00 uur weg. Met veel files bereiken we Ruth en Lex in Maulesmühle om kwart over vijf. Het is erg gezellig.

 

Zaterdag 31 maart

Prima weer. In de tweede helft van de ochtend rijden we met de auto van Ruth en Lex naar Nittel, even voorbij Ettelbrück. Daar wordt het jaarlijkse Weinlehrpfad georganiseerd. Na het kopen van een glas voor € 15 kan je bij 16 verschillende wijnboeren hun wijnen proeven. Het pad is uitgezet op de wijnhellingen, vanwaar een prachtig uitzicht over de Moezel. De wijnen zijn naar onze smaak niet geweldig, alleen de enkele spätlasers zijn de moeite waard.

 

 

 

Zondag 1 april

Samen met Lex hun nieuwe camper wat verkend. De omvormer ook weer gerepareerd en de tweede accu gevonden. Verder wat in en rond het huis aangerommeld. Redelijk weer, af en toe een buitje.

 

Maandag 2 april

Nog wat klussen in en rond het huis gedaan (douchecabine opnieuw gekit) en schoongemaakt. Ruth en Lex vertrekken even na vieren en wij blijven hier nog een nachtje voor het huis staan.

 

 

 

Dinsdag 3 april                                 283 km

De hele nacht regen, maar in de ochtend al weer aardig weer. We rijden naar het zuiden en via Longwy en Verdun gaan we naar het Lac du Der. Hier nog een lekker stukje over de dijk gelopen. Het water staat aanmerkelijk hoger dan de beide vorige keren dat we hier waren, maar dat was eind oktober/begin november.

 

 

Woensdag 4 april                           349 km

Alweer de hele nacht regen. Het belooft geen mooie dag te worden. Via een schitterende route die we ook nagenoeg zo al gereden hebben de afgelopen herfst, rijden we naar St-Gengoux-le-National. Daar is naart de camperplek vandaag circus; daar hebben we geen zin in. We gaan via Cormatin (geen goede camperplek) en Cluny (camperplek opgeheven) naar St-Gengoux-de-Scissé. Daar op een prima camperplek overnacht.

Gedurende de dag wordt het weer wat beter en verschijnt zelfs af en toe even de zon, maar we krijgen ook nog een daverende onweersbui met hagel.

 

 

Donderdag 5 april                          40 km

In de ochtend een heerlijke wandeling gemaakt rond St-Genoux. Afwisselend door druivengaarden en door bos. Er bloeien veel primula’s, bosanemonen, speenkruid en viooltjes. Het is redelijk weer, in ieder geval droog. Daarna rijden we naar Cluny, doen boodschappen en lopen nog een poosje door het rustige stadje. Vervolgens rijden we door naar St-Genoux-le-National en overnachten daar op de camperplek.

 

 

Vrijdag 6 april

Strak blauw en na een vrij frisse ochtend loopt de temperatuur op tot 25 graden.

Met de fiets over het oude spoorlijntje naar Chalon-sur-Saône. Helaas hebben we lichte tegenwind. In Chalon op een bankje aan het water ons brood opgegeten, het oude centrum bekeken en weer dezelfde weg teruggefietst. Helaas is de wind gedraaid en wat aangetrokken. Bij de auto nog heerlijk in de zon buiten kunnen zitten. Brood gehaald in het dorp. Ruim 62 km gefietst.

 

 

Zaterdag 7 april

Hoewel het niet de hele ochtend droog is, af en toe valt er een lichte spetter, maken we een leuke wandeling boven het dorp. Ook weer afwisselend door druivenvelden en bos. Helaas is de wandeling slecht gemarkeerd, maar we vinden de route toch. In de middag heerlijk in de zon buiten kunnen zitten.

 

 

Zondag 8 april                                  94 km

Mooi weer. We vertrekken naar Louhans in de Bresse via een leuke route. Aan het (bijna) begin van het fietspad over het oude spoorlijntje naar Lons gefietst. Een prachtig landschap, gevarieerde route. Overnacht op de camperplek in Louhans.

 

 

 

Maandag 9 april                              153 km

Begonnen met een wandeling over de zeer uitgebreide weekmarkt van Louhans. Alle straten en pleinen zijn bezet met stalletjes en je kan over de hoofden van de mensen lopen.

In de ochtend heel aardig weer, later in de middag wat druppels. We rijden verder naar de Jura en als we bij Lamoura aankomen, ligt er nog zoveel sneeuw dat er zelfs nog een beetje gelanglaufd wordt. We besluiten te overnachten op de camperplek van Les Rousses maar lopen eerst nog even het dorpje in.

 

Dinsdag 10 april                              289 km

Vrijwel de hele dag regen, soms met hagel of natte sneeuw.

Via La Chapelle-du-Bois en Mouthe rijden we via Pontarlier richting Mulhouse. Het blijkt toch vrij lastig een mooie plek te vinden in de Elzas, wat uiteindelijk lukt in Hartmannswiller, tegen het dorpje aan. In de namiddag is het weer wat beter geworden.

 

 

Woensdag 11 april                         46 km

Strak blauw! We rijden via Mulhouse naar Zillisheim. Vandaar volgen we op de fiets het Canal du Rhone au Rhin, een werkelijk weer schitterende route. Erg rustig. Na ruim 25 km keren we om en rijden tegen de inmiddels opgestoken vrij harde wind in, terug naar de auto. Daarna naar Hirzbach waar we op de camperplek bij het oude stationnetje overnachten. Hirzbach heeft schitterende vakhuizen.

 

 

Donderdag 12 april                        183 km

Heerlijk weer, maar we gaan toch weer verder. Eerst in Cernay nog bij de LeClerc langs om onze wijnvoorraad aan te vullen en daarna door de Elzas naar Colmar. Gelukkig bleek dat daar een speciale camperparkeerplaats was nabij het centrum. Een uurtje door het prachtige en gezellige centrum gelopen. Zeer de moeite waard!

Via Freiburg en het Zwarte Woud naar het oosten. We zagen dat we vlak langs Bad Dürrheim kwamen een in de catalogus van Seabridge stond dat daar dit weekeinde weer een samenkomst van hen was. Op de camperplek bleek dat deze bijeenkomst naar een week eerder verschoven was. Op de camperplek heerlijk kunnen genieten van de zon.

 

 

Vrijdag 13 april                                105 km

Prima weer. We rijden door naar de Bodensee en parkeren de auto op de camperplek in Setten waar we een aantal jaar geleden ook al eens een paar dagen gestaan hebben. In de middag lopen we naar Meersburg, een prachtige stad met veel vakhuizen en gezellige pleintjes.

 

 

Zaterdag 14 april

Nog steeds prima weer. Met de fiets naar Meersburg en dan langs het water via Uhldingen (ook een leuke stadje) naar Ludwigshafen. Dezelfde weg weer teruggefietst. Steeds mooi uitzicht op de besneeuwde toppen van de Alpen. 55 km gefietst.

 

 

Zondag 15 april

Het kan niet op, nog steeds heerlijk weer. We pikken het fietspad langs het water weer op en rijden nu de andere kant op. Bij Immenstaad gaan we het binnenland in en maken een prachtige slinger. Hier wordt vooral veel fruit verbouwd. Een prachtig afwisselend landschap. Bij Friedrichshafen komen we weer aan het water en rijden via het fietspad weer terug naar Setten.

 

 

Maandag 16 april                            142 km

Vanmorgen vroeg begint het wat te spetteren, maar al gauw wordt het weer droog. We servicen en rijden zoveel al mogelijk langs het water naar Konstanz. Daar gaan we Zwitserland in. Via Schaffhausen rijden we naar Hallau waar Peter en Sibylle wonen. We worden erg hartelijk ontvangen en praten de rest van de middag bij. Erg gezellig.

 

 

Dinsdag 17 april

Na het ontbijt via een leuke omweg door de heuvels, naar Schaffhausen. We bekijken deze prachtige stad uitgebreid. Een schitterend kasteel boven de Rijn en een gezellige en mooie Altstad. De huizen hebben veel erkertjes en een aantal huizen zijn mooi beschilderd.

In de tweede helft van de middag een leuke wandeling door de druivenvelden van Hallau gemaakt.

Vandaag prachtig weer, alleen maar zon en 24 graden.

 

 

Woensdag 18 april

Weer met de auto naar Schaffhausen en daar een combiticket trein/boot gekocht naar Stein am Rhein. Eerst met de trein heen. Stein am Rhein bekeken. Werkelijk prachtig aan de Rijn gelegen, mooie pleintjes en schitterende beschilderde huizen in het oude centrum. Ook hier weer veel erkertjes. Allemaal verschillend en daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw.

We komen er achter dat op woensdag de boot niet vaart zodat we weer terug moeten met de trein. We reclameren bij het ticketkantoor en krijgen de volledige reissom terug, incl. die van de treinreis. Ook krijgen we nog een heerlijk ijsje voor het ongemak. Daarna nog wat gedronken bij Andrea, een dochter van Peter en Sibylle.

Vanavond eten Hans en Barbara mee, medereizigers van de PanAmericana. Erg gezellig en heerlijk bij gepraat. We hebben geen enkele moeite met het Duits.

Alweer schitterend weer geweest.

 

 

Donderdag 19 april                        181 km

Het wordt tijd weer verder te gaan. Na de koffie vertrekken we. We rijden naar het westen en volgen aan de noordzijde de Rijn om daarna door het Zwarte Woud te rijden. Via Freiburg en Colmar naar de Vogezen. We overnachten op de camperplek in Trois Epis. Nog een korte maar leuke wandeling gemaakt. Het is prachtig weer en het is zo’n graad of 28 geworden.

 

 

Vrijdag 20 april                                444 km

We maken nog een klein slingertje door de Vogezen en rijden verder via Saint-Dié-des-Vosges en Luxemburg naar St. Geertruid bij Maastricht. Daar voegen we ons bij Rina en Ankie die daar ook voor een paar dagen staan. Erg gezellig om weer eens bij te praten. Het is prachtig weer en we kunnen lang buiten zitten.

 

 

 

 

Zaterdag 21 april

We nemen de fiets en rijden een mooie route naar het zuiden en pikken dan het Albertkanaal op om in Maastricht te komen. Lunchen op een terrasje en rijden via Gronsveld weer terug. Overal bloeien de kersen- en appelbomen. Prachtig!

 

 

Zondag 22 april                                               207 km

Na de koffie rijden we naar huis.

 

 

 

 

 

 

Totaal 2829 km