Na een vergelijkbare grenspassage als Rusland in, verlieten we Rusland weer bij Narva om vandaar enige dagen de overvloedige cultuur te verwerken in de natuur van het Lahemaa Nationale Park in Estland. Hier vindt men fraaie baaien, veel vogels en rust. Het platteland is aanmerkelijk rijker dan in Rusland, hetgeen zich vooral uit in de beter onderhouden huizen en dat hier niet alleen eerste levensbehoeften als groenten geteeld worden, maar dat men ook oog heeft voor bloementuinen. Estland is Fins georiënteerd. De Esten en Finnen spreken een taal die wederzijds te verstaan is, maar voor ons nauwelijks te begrijpen. Men spreekt wel Engels.

 

Nationaalpark Laahrema                                   marktje


Ook de middeleeuwse stad van Tallinn is goed gerestaureerd. Even buiten de stad bevindt zich het openluchtmuseum Rocca Al Mare. Hier krijg je een goed beeld van de voormalige huizen op het platte land. Veel is hier in werkelijkheid niet meer van terug te vinden: rieten daken zijn vervangen door moderne golfplaten.


Tallinn

Wij reden verder langs de kust en staken bij Virtsu oer naar het eiland Saaremaa. Dit eiland is tot het eind van de Russische overheersing niet toegankelijk geweest voortoeristen vanwege de vele Russische marine bases. Bij Kaali is de goed bewaard gebleven krater van een meteoriet die dar 2.700 jaar geleden neerkwam. Verdere bezienswaardigheden zijn het kasteel van Kuressaare en het vogelparadijs Vilsandi. Prachtige fossielen zijn te vinden op het strand ten zuidwesten van Kuressaare.

 

fossielen zoeken op Saaremaa                          Vilsandi

Wij brachten vervolgens een bezoek aan het Park bij Sooma Nationaal Park ten oosten van Pärnu. Hier zijn kano's te huur waarmee je je een dag de rivier kan laten afzakken. Onderweg prachtige beverburchten te zien en veel ooievaars. Ook moeten er veel elanden zitten, maar die hebben zich niet aan ons laten zien. 

kanoën in Sooma

In het algemeen zijn de verharde wegen in prima staat, de onverharde wegen zijn echter slecht te berijden.