In Letland bezochten we het Gauja Park en de hoofdstad Riga. 

Riga is een Duits aandoende stad. Er wordt momenteel veel gerestaureerd. Prachtige Jugendstil gebouwen. De dorpen en steden ogen gezelliger dan in Estland doordat er meer leven op straat is.

  

overnachtingsplekje in Gauja Nationaal Park        Riga

Vervolgens zakten we af naar Litouwen. Even ten Noorden van Siauliai bevindt zich de Kruisenberg. Hier zijn duizenden kruisen opgetrokken. Deze gewoonte ontstond in de 14de eeuw en is een symbool geweest voor onafhankelijkheid. Om deze reden hebben de Russen drie keer met bulldozers de heuvel schoongeveegd, maar er staan nu meer kruisen dan ooit. Een bizar gezicht.
Klaipeda (het oude Memelstad) en Palanga zijn oude Pruisische steden. Momenteel is Palanga een gezellige stad met veel terrasjes. Hier bevindt zich ook het barnsteenmuseum. Op de Kurische Nehrung, de landtong van de hafkust, kan je na stormen nog barnsteen vinden, al moet je daarbij een dosis geluk hebben. Kopen van een stukje barnsteen in een van de vele stalletjes in het land kan ook nog. Overigens is een bezoek aan deze landtong de moeite waard. Vanaf de hoge duinen heb je een mooi uitzicht.

oud en minder oud langs de Memel

Langs de Nemunas (de oude Memel) en Kaunas naar Trakai gereisd. Dit is een interessant landschap met veel leuke primitieve boerderijen. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Trakai bezit een prachtig gerestaureerd kasteel. Vanuit de camping in Trakai is het niet ver naar de laatste door ons bezochte hoofdstad van deze reis, Vilnius.

Barnsteen zoeken op de Kurische Nehrung

Vilnius is een echt Duits-aandoende stad. Wij vonden het mooi maar vergeleken met de andere bezochte steden niet groots en zelfs een beetje kneuterig. Toch absoluut een bezoek waard.

Vilnius