Na drie dagen in St. Petersburg te hebben rondgezworven, laten we de kampeerauto's op de camping achter, we hopen ze later weer in goede staat terug te vinden en vertrekken met de nachttrein om even over elven naar Moskou. Na een goed verzorgde reis rond een uur of halfacht in Moskou aangekomen.

Leningrad-station, Moskou 

Ons hotel ligt op een steenworp afstand van het Rode Plein. We kunnen daardoor ons kort verblijf efficiënt besteden. Het Rode Plein is werkelijk fantastisch. Aan de ene korte zijde ligt de Basiliuskathedraal. Verteld wordt dat tsaar Iwan de Verschrikkelijke nadat de bouw voltooid was de ogen van de architect liet uitsteken opdat deze nooit meer een dergelijk mooi bouwwerk kon maken.

 

Basilius kathedraal                                             


Het Rode Plein

Aan de overzijde van het plein staat het imposante Historisch Museum, daterend uit het eind van de vorige eeuw. Eén van de beide lange zijdes wordt afgesloten met het Goem, het oude Russische warenhuis, waar tot enige jaren terug mensen voor hun dagelijkse boodschappen in de rij stonden, maar waarin tegenwoordig dure westerse winkels gehuisvest zijn. Aan de andere zijde ligt het Kremlin. Voor de Kremlinmuur ligt het Mausoleum met het gebalsemde lichaam van Lenin, een van de mensen die het gezicht van deze eeuw bepaalde, met in de muur daarachter de bijgezette urnen van voornamelijk vooraanstaande Sovjet-bonzen. 

 

Rode Plein                                                      GoemIn het Kremlin

Aan de andere zijde van de Kremlinmuur ligt een wereld apart. Hier bevindt zich onder meer het gebouw waar vroeger de Opperste Sovjet huisde, nu de werkvertrekken van Jeltsin. Aan de kathedraalsplein liggen diverse kathedralen waarvan de een met nog meer gouden torens is uitgerust dan de andere. Bovendien is het interieur van de kathedralen een uitgebreid bezoek waard. Hier bevinden zich immers Ruslands mooiste iconen! In het Kremlin kan je je een dag vergapen aan de pracht en praal uit de vroegere tsarentijd dat kennelijk de communistische tijd glansrijk doorstaan heeft.
Verdere bezienswaardigheden in Moskou zijn onder meer de Novyj Arbat een voetgangersgebied waar veel straathandel wordt bedreven en het Bolstoj-theater dat wij niet bezochten. Vermoeide voeten kunnen vervolgens uitrusten tijdens een vaartocht over de Moskva met een watertaxi. Hiervandaan heb je goed uitzicht op het Nieuwe Maagdenklooster, de Universiteit, het Gorki Park en het Kremlin. De kosten van zo'n tocht zijn 25 roebel per volwassene.

 

Het Kremlin