De weg via Vyborg, een interessante oude Finse stad, naar St. Petersburg is prima te rijden. Wel blijkt het dat de Russen onbehouwen wegpiraten zijn. Links en tegelijkertijd rechts te worden ingehaald is geen uitzondering. Het wegdek van de hoofdwegen is niet slecht. Met gemak kan 80 km per uur worden gereden. Langs de weg worden overal in de bossen gevonden bosbessen en paddestoelen verkocht.

Hermitage

Het bezoek aan St. Petersburg, een voormalige hoofdstad van Rusland, doen we met het openbaarvervoer. Voor de ingang van de camping stopt een bus die je direct, voor slechts 20 roebel, naar de metro vervoert. In dit deel van de stad zijn nog vele houten Russische huizen. Helaas wel veelal verveloos. Hoe dichter bij de stad, hoe meer grauwe betonkolossen. Aansluitend aan de bus, met de metro naar het centrum voor 30 roebel. Behalve om heen en weer naar de camping te komen, hebben wij geen openbaarvervoer meer gebruikt. De loopafstanden zijn niet erg groot en op deze wijze kan je prima de sfeer van de stad proeven. De omgeving van het Winterpaleis is prachtig gerestaureerd. Een bezoek aan de Hermitage is absoluut de moeite waard. Hoewel veel van de schilderkunst, met uitzondering die van de oude Nederlandse Meesters, op een voor ons primitieve wijze worden geëxposeerd, is vooral ook het gebouw zelf van binnen een lust voor het oog, met prachtige vloeren, trappenhuizen en plafonds.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter en Paul-fort

Het is goed te zien dat voor het ontwerp van de stad door tsaar Peter de Grote de steden Amsterdam en Venetië als voorbeeld hebben gediend. Indrukwekkend de grachten met grootse huizen en kerken. Langs de Neva liggen behalve het Winterpaleis, ook de Admiraliteit en het Dekabristenpark. In 1825 werd hier bloedig een opstand tegen het tsarisme neergeslagen. Aan de overzijde van de Neva ligt het Peter en Paulfort. De vergulde torenspits van de Peter en Paulkathedraal steekt ver boven de skyline uit. De kathedraal van binnen is eveneens overvloedig verguld. Hier bevinden zich ook de grafkisten van tsaar Peter de Grote en tsarina Catharina de Grote. Het fort zelf vormt momenteel één groot museum dat zeker bezocht moet worden. Een aanrader is een boottocht over de Neva, vanwaar je ook de Aurora kan zien liggen.

Gewinkeld kan in St. Petersburg het best langs de Nevskij Prospekt. Deze winkelstraat begint vlak achter het Winterpaleis en loopt door tot het Aleksandr Nevski-klooster. Langzaam maar zeker vestigen zich vele westerse winkels. Echte straathandel is gelukkig ook nog te vinden, zeker in de tunneltjes onder de straat door. Hier zijn vele nieuwe westerse CD's te koop voor prijzen die ver onder een tientje liggen.
In schril contrast met de rijkdommen langs de Nevskij Prospekt blijkt buiten de gebaande wegen in deze stad nog veel armoede te bestaan. Op veel plaatsen zien we dat huisraad en wat zelf gekweekte groentes worden verkocht. 

Nevskij Prospekt

De mensen zijn erg vriendelijk, maar lijken er niet op gesteld contact met westerlingen te hebben. Ze zijn zelfs bang als je ze iets vraagt en spreken nauwelijks buitenlandse taal