Nadat we al weer in 2000 voor het laatst in Scandinavië geweest waren, werd het in 2004 weer eens tijd voor een heerlijke rondtrekvakantie van vijf weken door dit uitgestrekte deel van Europa. Ook de voor ons relatief korte vakantie van 2005 (drie weken) hebben we door Scandinavië gezworven langs de vele wandelmogelijkheden.

Deze beide keren zou de tocht vooral gericht zijn op het maken van vele dagwandelingen en daar waar mogelijk te varen in onze kano.

               

2004: door Zweden heen, door Noorwegen terug     2005: heen langs de Zweedse kust

De globale route in 2004 die we in ons hoofd hadden was langs de grens van Zweden en Noorwegen naar het noorden, via Finland naar Vardø en dan langs de Noorse kust weer naar het zuiden. Hierbij wilden we zoveel als mogelijk de drukkere en bekendere routes mijden, maar om door Noorwegen naar het zuiden te rijden is dat helaas niet geheel te vermijden. Onderweg wilden we een aantal Nationale parken aandoen om, als het weer het zou toelaten, te wandelen.

  

De Øresundbrug van Denemarken naar Zweden    Veer in de E6 bij Skarberget, Noorwegen

De brug van Kopenhagen naar Malmo hadden we nog nooit gereden (prijs € 158,= voor een retourcombinatieticket met de boot Puttgarten-RØdby) en om in één dag bij Vaxjö in Zuid-Zweden te komen leek ons dat een goede en snelle mogelijkheid deze route eens te proberen. Inderdaad waren we makkelijk binnen een dag nu op ons geliefde overnachtingsplekje aan het Helgasjön.

In 2005 zijn we via het vaste land van Denemarken gereden en vervolgens via de Sorebelt-brug en de Øresundbrug naar Zweden. Deze route is ongeveer een uur langer. Daarna via een slinger naar de Zweedse oost-kust en vervolgens doorgestoken naar de Noorse kust.

Sorebelt brug                                                 Langs een gruisweg

Dit reisverslag geeft een beeld van de Nationale Parken die we hebben aangedaan en van de vele bloemen en dieren die we gezien hebben.

Wegen in Scandinavië zijn in het algemeen zeer goed. Daar waar de wegen niet verhard zijn, zijn ze voorzien van een gruislaag. Bij droogte kan het daardoor nog wel eens stuiven, maar ook deze wegen zijn in het algemeen uitstekend te berijden.

Veel verkeer zal je meestal niet tegen komen zodat het lekker ontspannen rijden is.

   

Brönnöysund                                                    Alesund

   

Onweersbui nabij Hammerfest                            Stokvis nij Mehamn (Noord-Noorwegen)

 

Middernachtszon in Noord-Finland