De drie Scandinavische landen zijn rijk aan zoogdieren en vogels. Hier een greep uit wat wij deze beide vakanties veel tegenkwamen.

 

Elanden

Veel voorkomend, je ziet ze eigenlijk vooral vanuit de auto en dan kan je ze van dicht bij observeren. Deze beide reizen hadden we het geluk om beide keren een koe met een tweetal jongen te zien vlak langs de kant van de weg. Elandstieren met gewei hebben we helaas nog nooit gezien. Ooit vonden we langs de weg in een greppel het geraamte met complete schedel van een koe.

      

     

Beren en veelvraten

Komen nog wel voor in Scandinaviƫ. Worden eigenlijk nauwelijks waargenomen. Daarom hebben wij ze opgezocht in het Park Orsa Gronklitt bij Mora. Hier zijn ze prima waar te nemen.

       

 

Rendieren

Komen overal voor. Er zijn slechts nog maar enkele wilde kudden, de meeste behoren als vee aan de Saamen. Als je op de plaatsen waar ze 's winters bij elkaar gedreven worden goed rondkijkt kan je soms wel afgworpen geweien vinden of zelfs hele schedels met daarop nog het gewei. Een goede plaats daarvoor is even ten noord-westen van Inari in Finland.

       

 

Zeehonden en dolfijnen

Langs de Noorse kust zijn veelvuldig zeehonden en dolfijnen te observeren. in de vakantie van 2004 zagen wij een zeehond op de kust van Varanger Dolfijnen zagen we in de fjorden rondom Hammerfest, maar ook al eens eerder in zuidelijker fjorden.

 

Vogelrotsen

Ekkeroya (bij Varanger) en Runde (ten zuid-westen van Alesund) zijn makkelijk te bereiken vogelrotsen waar een keur aan vogels te observeren zijn. Wij zagen ondermeer papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, jan van genten, alken, eidereenden maar ook veel zeearenden, maar ook franjepoten en diverse jagers.

       

       

 

Taigagaaien

Een typische bewonder van de noordelijke bossen is de taigagaai. Deze niet zo schuwe vogel is tijdens wandelingen vaak prima waar te nemen.

 

Kraanvogels

In moerassen broeden kraanvogels. Veelal zijn ze in de omgeving daarvan op graslandjes te observeren, in de vroege zomer met jongen.

 

Moerassneeuwhoenen en auerhoenen

Ook deze vogels kan je tijdens je wandelingen door de parken met regelmaat tegen komen. In de voorzomer verdedigen ze hun kuikens en kan je ze van zeer dichtbij observeren.

       

 

Nerts

De Amerikaanse nerts (Mink) komt steeds meer voor. De laatste reis hebben we twee exemplaren gezien die aan het voedsel zoeken waren langs de meren.

       

 

Bevers

Op veel plaatsen komen bevers voor. In NP. Femunden zagen wij duidelijke knaagsporen en een enorme burcht.

       

 

Muskusossen

Muskusossen zijn familie van het schaap en de geit. Ze komen op het vaste land van Europa alleen voor in NP Dovrefjell en in NP Femunden. Het zijn vrij gevaarlijke dieren.

Wij hebben ze prachtig kunnen zien op twee plaatsen in Dovrefjell, een paar uur lopen vanaf Kongsvoll in het Kaldvelldalen. Het was een kudde van drie families, elk bestaand uit stier, koe en kalf. Erg indrukwekkend.