Deze pagina geeft een overzicht van de (Nationale) Parken die we op deze rondreis hebben aangedaan en wat onze bevindingen daar waren. De een hebben we wat uitgebreider bezocht dan de ander en bij weer een enkele hebben we alleen in de nabijheid een wandeling gemaakt. Het is een verzameling van parken met veel verschillende landschappen en waarin verschillende planten en dieren voorkomen.

De nationale parken van Zweden vindt u op deze link. De parken van Finland zijn hier beschreven en de Noorse parken kunt u onder deze link vinden. Gebleken is dat deze links nog wel eens wijzigen en daardoor niet meer werken. Ik probeer ze regelmatig te updaten.

 

Orsa Gronklitt (S)

Orsa Gronklitt is een wildpark ten noorden van Mora en het enige niet natuurlijke park dat we bezochten. De reden van ons bezoek was beren en veelvraten te zien omdat we weten dat deze in redelijke aantallen in Scandinavië leven, maar zelden in het wild gezien worden.

De route er naar toe is vanuit Mora aangegeven. In een groot omheind gebied leven in dit park een aantal beren die vanaf een looppad dat door en deels over het park is aangelegd, prima te observeren zijn. Tevens zijn veelvraten, poolvossen, wolven en linxen in het park te observeren. Wij vonden het zeer de moeite waard, ook het uitzicht over het Zweedse landschap dat je vanaf het hoog gelegen park hebt het is fenomenaal.

Toegang per volwassene 95 kronen.

         

 

Sonfjället (S)

Dit park, even ten zuiden van Hedeviken, bezochten we al eens in 2000 en waren getroffen door de ruigte en stilte. De vorige keer maakten we onze wandelingen vanaf het bezoekerscentrum bij Nyvallen, maar dit keer wilden we vooral het oostelijke deel verkennen.

Langs de weg tussen Hedeviken en Linsell is een ingang naar het waarlangs een aantal wandelroutes lopen. de parkeerruimte is minimaal  en bestaat uit een parkeerhaven langs de weg. Deze weg is dermate rustig dat gedurende de periode dat wij er geparkeerd hebben slechts twee auto's langs zijn gekomen.

De oostelijke rand van het park bestaat voor het grootste deel uit droog open dennenbos met als grondbegroeiing vooral korstmossen (rendiermos). De wat hoger en vochtiger gelegen delen bestaan uit sparrenbomen. In het park leven vrij veel beren die je niet te zien krijgt. Hun aanwezigheid is op te maken uit ondermeer de vele afgegraven mierenhopen. Wij zagen op onze wandelingen verder nog een paar moerassneeuwhoenen met kuikens en een aantal auerhoenen met kuikens. Ook zagen we een aantal paartjes Taigagaaien van zeer dichtbij. Vanaf de hoger gelegen delen heb je een prachtig weids uitzicht over het grootse landschap.

       

 

Pieljekaise (S)

Een voorbeeld van het oorspronkelijke fjeldlandschap. Bij Jäkkvik is een parkeerplaats waar vandaan wandelpaden naar het park lopen. Het eerste deel gaat stijgend door een fjeldberkenbos, daarna door een open landschap. Bij ons bezoek lag de Pieljekaise helaas in de wolken zodat beklimming geen zin had. Paden zijn goed aangegeven en door moerasjes met planken verstevigd, wat soms echter nog onvoldoende bleek te zijn. Omdat je vrij hoog bent en boven de bomen heb je een prachtig uitzicht over de verre omgeving. Dagtochten meerdaagse tochten zijn goed mogelijk.

Onderweg een kleine jager, eenden en veel goudplevieren gezien. Daarnaast in de verte een enkele kudde rendieren. De onderbegroeiing van het berkenfjeldbos bestaat voornamelijk uit monnikskap, varens, Europese trollius en gele viooltjes.

      

 

Muddus (S)

Muddus is een van onze favoriete parken, ook omdat we hier al eens eerder een paar schitterende wandelingen gemaakt hadden. Parkeren kan aan de zuid-west rand van het park, bij Skaite. Op deze parkeerplaats kan ook overnacht worden. Vanaf de parkeerplaats zijn diverse wandelingen te maken. De tocht naar Muddesfallet, een hut, is niet erg zwaar en is een prima dagwandeling. De tocht langs de Stora Luleälven is een stuk lastiger door de passages van losse rotsblokken. Maar zeker ook de moeite waard. In de Maskoskarsa-kloof broeden een aantal zeldzame uilensoorten waardoor de kloof voor het grootste deel van het jaar niet toegankelijk is, maar vanaf de randen heb je een mooi uitzicht in de kloof.

Als bijzondere plant vonden we hier de bosnymf (Calypso bulbosa), een orchidee. Daarnaast komen er veel elanden en auerhoenen voor.

       

 

Omgeving Abisko (S)

Abisko ligt aan de start van het Kungsleden en is hierdoor relatief toeristisch. Wij hadden ons voorgenomen om in plaats van in het park zelf een wandeling in de nabije omgeving te maken. In de omgeving zijn veel goed aangegeven wandelpaden. Wij begonnen een wandeling op een parkeerplaats langs de weg naar de Noorse grens ter hoogte van Fornehamn en liepen naar de Palnoviksstugan aan de Torneträsk. Geen zware tocht, gaat op een neer en de moeilijke passages door moerasjes zijn verstevigd met planken. Terugblikkend een schitterend uitzicht op de Lappenpoort boven Abisko.

Onderweg veel orchideeën (gevlekte orchis en muggenorchis) en allerlei berkefjeldplanten. Langs enige meertjes kan je ook waterdrieblad (Menyanthes trifaliata) vinden.

      

 

Pallas-Ounastunturi (FIN)

Helaas viel onze geplande wandeling hier in het water. Koud, dikke mist, een snoeiharde wind. Wel het bezoekerscentrum bezocht waar een indruk van het park gekregen kan worden. (Meer)daagse tochten moet goed mogelijk zijn. Wij komen hier zeker nog eens terug.

 

Lemmenjoki (FIN)

Lemmenjoki is een zeer uitgestrekt nationaal park in Finland. In het park werd rond 1950 goud gevonden. Vanaf Lemmenjoki lopen een paar wandeltochten het park in, maar er kan ook een boottcht over de rivier geboekt worden. Wij kozen voor de wandeling naar de top van de Joenkielinen, Een makkelijke maar lange dagtocht (17 km) en zeker de moeite waard. Vanaf de top een schitterend uitzicht over het park met in de diepte de blauwe Lemmenjoki-rivier.

Hoewel in het park nog beren, wolven en veelvraten leven, is het een uitzondering als die gezien worden.

In de nabije omgeving van het park (op het Menesjärvi) hebben we heerlijk kunnen kanoën.

       

 

Ekkeroya (N)

Het schiereiland Varanger is eigenlijk als geheel een nationaal park. Wij bezochten de vogelrots van het schiereilandje Ekkeroya. Op het eiland zijn enkele mogelijkheden te overnachten (op de landtong tussen het vaste land en het eiland en op de parkeerplaats nabij de vogelrots). Rond het eiland loopt een wandelpad waarmee je op alle uithoeken van het eilandje kan komen.

Op de vogelrots broeden een slordige 20.000 drieteenmeeuwen die je op aai-afstand kan benaderen. Verder zijn eidereenden, middelste jagers, strandlopers, plevieren, franjepoten, (kuif)aalscholvers en nog veel meer van nabij te observeren. Er groeit veel Zweeds kornoelje en kruipbraam op het eiland.

       

 

Junkerdalen (N)

Het Junkerdalen is een vrij klein park dat gelegen is rond de oude weg van Noorwegen naar Zweden. De ingang tot het dal ligt langs de E6, ten noorden van Mo I Rana. Het dal zelf is vergeven van de verschillende orchideeën, waarvan het vrouwenschoentje en de muggenorchis het rijkst in aantal is. Het vrouwenschoentje bloeit vrijwel op het pad!

Het pad dat pal langs de rivier loopt is prima te bewandelen maar later is het door verschoven grond niet goed meer te volgen.

 

Runde (N)

Runde, gelegen even ten zuid-westen van Alesund, is bekend om z'n talrijke vogelrotsen. Hier kan je papegaaiduikers bijna aaien en ook Jan van Genten, drieteenmeeuwen, alken en zeekoeten komen in grote hoeveelheden voor. Wij zagen er ook zeven zeearenden. Er loopt een prima wandelpad boven langs de vogelrotsen. Ook bestaat er de mogelijkheid deel te nemen aan georganiseerde boottochten onder langs de rots.

Tevens kan je vanaf de rots genieten van het wijdse uitzicht over een groot deel van de kust.

Overnachten kan op de plaatselijke camping waarvandaan de wandelpaden naar de rots begint.

       

 

Rondane (N)

Rondane is bekend van wege de vele korstmossen waarmee de grond en ook de rotsen begroeid zijn. Verder is er prima te wandelen.

Wij startten langs de oostelijke randweg en liepen richting BjØrnhollia, waarbij we dus eigenlijk net niet in het nationale park zelf kwamen. Een niet al te zware tocht met veelvuldig prachtige vergezichten over het bemoste landschap. Een tweede wandeling maakten we bij Døralseter. Hier zijn nog erg mooi rsten vanuit de laatste ijstijd te zien, zoals doodijsgaten.

Wij overnachtten langs de Atna, een riviertje waarover ook prima te kanoën is. Onderweg kwamen we dan allerlei ruiters, plevieren, strandlopertjes en zelfs pestvogels tegen.

   

 

Store Mosse (S)

Store Mosse ligt nabij Värnamo en er zijn een paar prachtige (rond)wandelingen in uit gezet die je op een paar verschillende plaatsen kan beginnen. Het park wordt doorsneden door een weg en door een spoorlijn.

In het zuidelijke gedeelte komen veel korhoenders voor, in het noordelijke deel ligt een groot centraal meer. Het landschap wordt overheerst door moerassen maar die zijn prima te doorsteken over de planken looppaden.

Veel dennen zien er uit als bonzai-boomjes, veenbes komt in grote getale voor en in natte delen groeit ook de ronde zonnedauw. We konden genieten van enorme hoeveelheden heerlijke bosbessen.

       

 

Dovrefjell (N)

Geweldig park om in te wandelen. Mooie vergezichten. Het park is vooral bekend vanwege z'n kuddes met Muskusossen. Met enig geluk kan je een kudde tegenkomen.

Wandelingen uit Kongsvoll (ligt aan de E6) zijn niet moeilijk. Het eerste deel gaat vrij steil door berkenfjell, maar daarna kom je in open gebied en loopt het geleidelijk omhoog. Sommige delen kunnen nat zijn en in het voorjaar kunnen delen moeilijk zijn door de sneeuw.

       

 

Gutilia (N)

Dit is een niet al te groot park met veel oude sparren en zeer oude dennen. Slechts zeer beperkte wandelpaden. Het park is niet per auto te bereiken, maar een kleine drie kilometer ervandaan kan geparkeerd worden. Daar is overnachten in tent en kampeerauto ook goed mogelijk.

Vanuit de nederzetting (met overnachtingshutten) Gutilivollen lopen enige wandelpaden. De top Gutulivola konden wij, omdat we vastliepen in een moerasje, helaas niet bereiken. Het uitzicht daarvandaan zou geweldig moeten zijn.

       

 

Femundsmarka (N)

Een geweldig groot en zeer afwisselend park. Ook dit park is niet per auto te bereiken, maar via een boot vanuit Sørvika (vlak bij Rørøs) over het Femundsmeer. Deze boot vaart in het seizoen eenmaal per dag naar de zuid-kant van het meer (Elga). Er is tijd genoeg om een mooie wandeling heen en weer te maken van Røsanden (het eerste aanlegpunt van de boot) naar Rovollen, een nederzetting met overnachtingshutten. De boot kan je dan op de terugweg weer oppikken. Je moet de boot niet missen, er vaart er maar  dag!

Wandelpaden zijn prima maar hier en daar wel zwaar door de grote stenen. Wandeling tussen Røsanden en Rovollen gaat over licht glooiend terrein. Veel door open bos. Even voorbij Rovollen ligt een meer met een enorme beverburcht. Beversporen zijn ook te zien langs de Roa nabij Røsanden.