Van Istanbul naar Cappadocië

Over de brug over de Bosporus (tol) komen we Azië in en rijden via Izmit (het enige interessante wat je onderweg ziet zijn in de verte af en toe de witte toppen van de Uludağ) richting Bursa. De omgeving van het Iznik Gölü is prachtig.

    

Omgeving van het Iznik Gölü

In Bursa de Zijdebazaar bezocht die ons enigszins tegen viel, maar verder is Bursa een prachtige en gezellige stad. Vooral de Groene Moskee (Yeşil Cami) en de Groene Grafkapel (Yeşil Türbe) zijn een bezoek meer dan waard. De gebouwen zijn van binnen en van buiten versierd met prachtige groene tegeltjes. Wij kregen door de Iman persoonlijk een privé-rondleiding waarbij we de verblijven van de Sultans op de bovenverdieping bezochten. Van hier een prima uitzicht op de centrale ruimte van de Moskee. De vloeren in de ruimtes boven zijn voorzien van schitterend en erg oud mozaïek.

      

Bursa, Zijdemarkt                                             Bursa, Groene Moskee

    

Bursa, Groene Moskee

Via de Uledağ, waar nog volop sneeuw ligt en Tavşanli naar Aizoni(bij Çavdarhisar) waar de resten staan van een Griekse Tempel. Bijzonder is het ondergrondse Heiligdom en de tekeningen die veel later op de muren gemaakt zijn door de Seldjoeken. Het landschap is hier in de omgeving nog erg interessant, licht bergachtig, maar de route verder naar Cappadocië wordt steeds minder boeiend. Wij reden de weg via Afyon (na Çay vooral fruitteelt), Akşehir (aan een zoutmeer), Konya en Akşaray. Het landschap is droog, veelal vlak en erg kaal, de dorpjes erg arm.

  

Uludağ

      

Tempel van Aizoni

Omgeving Çay 

 

 

Cappadocië

Even voor Akşaray pieken de witte toppen van de vulkanen op die zo veel invloed gehad hebben op de geografie in Cappadocië. Vanuit Göreme, in het hart van Cappadocië is de omgeving prima te verkennen.

   

Göreme                                                           Göreme, vanaf de camping

Het landschap is ontstaan door erosie van verhard vulkanische as. De verscheidenheid in vorm en kleur is enorm, maar ook qua cultuur is hier het nodige te zien. Kloostercomplexen en hele steden zijn in het uitgeharde uis uitgehouwen. Bijzonder om te bezoeken is het openluchtmuseum in Göreme (TL 12.000.000), maar ook een simpele wandeling door het gebied is boeiend en mag eigenlijk niet overgeslagen worden.

      

Göreme, openluchtmuseum

Cappadocië is de eerste streek waar we weer toeristen tegenkomen sinds we uit Istanbul vertrokken.

   

 

   

Na een bezoek van twee dagen vertrekken we naar het zuiden via Nevşehir en Niğde. Het vlakke landschap wordt omzoomd door hoge witte bergen, later een lange flauwe afdaling over een tolweg naar de Middellandse zeekust bij Adana.