Onze camping lag vlak bij het vliegveld. Dat is zo'n 10-15 km van het oude centrum van de stad. Het makkelijkst is deze afstand af te leggen met een taxi. Kosten ongeveer TL 15.000.000. Een van de campingmedewerkers was bereid ons voor hetzelfde bedrag als de taxi rekent, naar het centrum te brengen. Voordeel hiervan is dat ook onderweg nog informatie werd gegeven over de bijzonderheden waar je langs komt.

Wij bezochten onze eerste dag in Istanbul de Blauwe Moskee, de Aya Sophia, de Grote Bazar, de Suleyman Moskee en de Egyptische Bazar. Al met al een lange en indrukwekkende dag. Alle drie de Moskeeën zijn beslist de moeite waard omdat ze erg veel verschillende dingen te bieden hebben.

   

De Blauwe Moskee

   

De Aya Sophia

      

De Suleyman Moskee

De Blauwe Moskee is de grootste en werkelijk schitterend betegeld. Bijzonder zijn de zes minaretten. Aan de overkant van het plein staat de Aya Sophia (toegang TL 15.000.000 p.p), een van oorsprong Bijzantijnse kerk. Hier zijn geen wandtegeltjes tegeltjes te vinden maar zijn veel muren en pilaren prachtig beschilderd. Ook mooie, maar voor een deel beschadigde mozaïeken. De Suleyman-moskee vonden wij vooral bijzonder vanwege de graven van de familie Suleyman en het prachtige uitzicht wat je hiervandaan hebt over een deel van de Gouden Hoorn.

      

De Grote Bazar

De Grote Bazar vonden wij wel erg veel van het zelfde en erg op de toeristen gericht. De Egyptische Bazar was wat dat betreft veel leuker.

Op terrasjes kan je prima wat drinken. Let er wel goed op dat je niet te veel betaald. Ons is dat overkomen (zie ook bij veiligheid). 's Avonds is het in of voor een van de vele restaurantjes prima eten voor niet al te veel geld.

Onze tweede dag hebben we besteed aan een bezoek aan het Topkapi-paleis, de Tapijten Bazar en de Vismarkt.

Voor het Topkapi-paleis (toegang TL 12.000.000 p.p.) moet je een groot deel van de dag uittrekken. Overal staan hier prachtige veelal betegelde gebouwen die van alle kanten de moeite waard zijn uitgebreid bekeken te worden. Extra moet worden betaald (TL 10.000.000 p.p.) voor toegang tot de aparte musea. Hier zijn de juwelen, waaronder een enorme diamant en schatten van de sultans te zien. Het Harem (eveneens extra toegang verschuldigd) hebben wij overgeslagen omdat we in onze reis naar Oekraïne al uitgebreid een Harem bezocht hadden. In het restaurant kan je tussen de middag zowel iets eenvoudigs al luxe eten.

      

        

Het Topkapi-paleis

Vlak bij de Aya Sophia bevindt zich ondergronds de Yerebatan Saray, een groot ondergronds waterreservoir uit de Romeinse Tijd. Echt een bezoek waard (toegang TL 8.000.000)

Yerebatan Saray

De Tapijten Bzar ligt in  een straatje pal onder de Blauwe Moskee. Hier is het helemaal niet druk. De vismarkt ligt een stukje langs de kade van de Bosporus richting camping. Hier zijn allerlei soorten vis, schelp en schaaldieren te koop. In bijgelegen restaurantjes kan je die ook ter plekke nuttigen.

Vismarkt

Wat wij erg vonden opvallen was dat je overal toch redelijk zelf bij winkels of in de Bazars kan kijken. Verkopers zijn niet zo opdringerig als we verwacht hadden. Ze laten je alles uitgebreid zien en als je dan toch besluit niets te kopen, is het al vaak goed.

Overzicht Bosporus, vanaf het Topkapi-paleis