Tussen Kekova en Dalyan

Via een mooie afwisselende route rijden we via Fethiye naar Olüdeniz. We waren graag via de kustweg gereden, maar de weg die op de kaart staat aangegeven is niet te vinden. Later zagen we van de andere kant dat de weg ook niet veel voorstelt en mogelijk nauwelijks te berijden is.

Olüdeniz schijnt het mooiste strand van Turkije te hebben. Echt spectaculair is het niet, maar wel leuk om te zien. Het dorpje stelt niet veel voor. Wij hebben met onze kayak wel heerlijk kunnen varen in het overigens prachtige heldere en blauwe water. Snorkelen kan er ook prima.

De volgende dag naar Dalyan gereden en daar op een camping neergestreken aan de rivier die het grote meer met de zee verbindt. Vanaf de camping heb je een prachtig uitzicht op de rotsgraven van de Cariërs die 's avonds mooi verlicht zijn. In de rivier zwemmen veel schildpadden. Het dorpje Dalyan is erg aardig. Niet overdreven op de toeristen ingesteld.

   

Dalyan, rotsgraven                                            Dalyan, schildpaddenstrand

Het strand (bij Iztuzu) waar de schildpadden 's nachts hun eieren komen leggen is tussen zonsondergang en zonsopkomst niet toegankelijk. Erg jammer omdat het net volle maan is als wij er zijn. De volgende morgen wel een heerlijke wandeling over het strand gemaakt (toegang TL 3.000.000) maar geen sporen van schilpadden aangetroffen. In het dorp werd verteld dat we mogelijk iets te vroeg in het seizoen waren.

 

 

Het binnenland: Pamukkale en Aphrodisias

Na Dalyan rijden we het binnenland in om in de omgeving van Denizli de kalkformaties bij Pamukkale te bezoeken. Dit is een erg mooie tocht door zeer afwisselend landschap met vaak prachtige uitzichten. Onderweg vonden we onze eerste orchideeën in Turkije. Pamukkale heeft een aantal campinkjes die erg worden aangeprezen door koeriers op bromfietsjes. Maar een enkele camping heeft schaduw. De meeste campings liggen op loopafstand van de kalkformaties. Trek voor een bezoek ( toegang TL 5.000.000) tenminste een halve dag uit. Zeer bijzonder is dat de oude Romeinse badplaats Hierapolis op de rand van het terrein gelegen is. In de oudheid werden de kalkformaties al als heilzame baden gebruikt. Even verderop is een hele necropolis met sarcofagen.

   

Pamukkale

Gelukkig mogen mensen niet meer baden in de kuipen die door het kalk zijn afgezet. Er loopt nu een pad tussen de grote formaties door waarop je met blote voeten mag lopen. Natuurlijk kan je hier en daar prima pootjebaden.

Niet ver bij Pamukkale ligt Aphrodisias, een oude Romeinse stad, gelegen op een hoogvlakte (toegang TL 7.000.000). Aphrodisias is beroemd vanwege het nagenoeg complete stadion met 30.000 zitplaatsen. Je verwacht dat er elk moment paardenrennen gehouden kunnen worden. Ook de mooie restanten van de tempel van Aphrodite verrasten ons, net als het theater, de badhuizen, agora en zuilengalerijen. Absoluut een must!

   

Aphrodisias

 

 

Weer langs de kust: van Marmaris naar Kusadasi

Marmaris vonden wij tegenvallen op de aardige haven na. Bodrum daarentegen is een leuke gezellige stad met een enorm kruisvaarders kasteel van de Johannieters pontificaal in de haven. Bezichtiging (toegang TL 10.000.000) is aan te raden maar houd er rekening mee dat de musea die in het kasteel te vinden zijn een ruime sluiting kennen tussen de middag.

De haven wordt vrijwel compleet in beslag genomen door grote houten jachten, de Gülets. Het theater wordt momenteel gerestaureerd. Van het Mausoleum, het praalgraf van Mausolus, daterend uit 350 voor onze jaartelling is helaas niet veel meer over.

   

Bodrum                                                           Bijeneters

Via Milas verder naar het noorden gereden. Op de vlakte voor Söke liggen de resten van nog meer oude Griekse en Romeinse steden als Prien. Hoewel op de kaart is aangegeven dat je het schiereiland van Dilek Daği kan rondrijden is dat niet mogelijk. Het is een Nationaal Park en vooral om zijn vogels erg bekend. Wij zagen er vooral van dichtbij veel bijeneters. Bij Kuşadaşi op een lege camping neergestreken.

 

 

Epheze

Rond Selςuk ligt Epheze, een gigantisch uitgebreide archeologische vindplaats. De meeste bezienswaardigheden zijn geconcentreerd op een groot afgesloten terrein (toegang TL 15.000.000). Heel aardig is dat er erg veel weer rechtovereind gezet is. De bibliotheek van Celsus spant wat dat betreft de kroon met een twee verdiepingen hoge voorgevel. Het grote Griekse theater (24.000 zitplaatsen) heeft een mooi uitzicht richting de oude haven. Over marmeren straten loop je heel de stad door, langs de Agora, de Baden (met bordelen), de tempel van Hadrianus, de Hellinghuizen (tijdens ons bezoek helaas gesloten) en diverse fonteinen tot je op de kop van de Curetenstraat een prachtig uitzicht hebt over de stad. Leuk is hier en daar de oude waterleiding te zien.

   

   

Epheze

Eén van de zeven wereldwonderen uit de oudheid was  de tempel van Artemis, gelegen tegen het huidige Selςuk. Nu niet meer van over dan een enkele zuil in een meer. De Johannes Basiliek is gelegen op de centrale heuvel in de stad waarop ook het Fort staat en is duidelijk te herkenenn vanuit de verte.

   

Isa Bey                                                           Tempel van Artemis, Isa Bey en Johannes Basiliek

Heel aardig is ook de Moskee van Isa Bey uit de 14de eeuw, een heel ander type dan de meeste moskeeën in Turkije.

 

 

Van Selςuk naar de Dardanellen

Via Izmir rijden we verder langs de kust. In de verte zie Lesbos liggen. Bergama bezoeken we niet, maar bij Çandarli bekijken we het oude Venetiaanse Fort. Dit is voor een deel opgetrokken met stenen van oude Griekse steden in de buurt. Je kan duidelijk de restanten van de zuilen ingemetseld zien.

   

                                                               Çandarli

Natuurlijk brengen we een bezoek aan Troje (toegang TL 10.000.000). Je wordt welkom geheten door het kitcherige houten paard. Het terrein is voor de liefhebber zeer de moeite waard al moet je een groot voorstellingsvermogen hebben omdat er voornamelijk resten van fundamenten van alle oude 10 steden te zien zijn die boven op elkaar gebouwd zijn door de eeuwen heen. Leuk is de poort waardoor het Houten Paard werd binnen gereden.

   

Troje

Even voor Çanakkale overnachten we langs de Dardanellen met uitzicht op Europa.