Van Adana naar Alanya

Even ten westen van Adana komen we bij de Middellandse Zee. Langs de kust is het druk en is er veel bebouwing zodat een overnachtingsplek aan het water lastig te vinden is. Even voorbij Silifke vinden we een prima kleine camping aan het water.

Verder de kust langs  levert mooie uitzichten en in de verte kan je Cyprus zien liggen. Even voor Anamur overnachtten we op een soort dagcamping aan het water. De volgende dag wordt een bezoek gebracht aan het Kasteel van Anamur (toegang 4.000.000). Dit kasteel is tot in het begin van de vorige eeuw in bedrijf geweest en geeft een aardig overzicht hoe dit soort forten gebouwd waren.

   

Kasteel van Anamur                                          Anamurium, bashuis

Iets voorbij Anamur ligt de oude Griekse stad Anamurium. Langs de kust liggen overal de ruïnes. Hier en daar zijn prachtige mozaïeken vloeren te vinden. Het is niet druk en je kan alles uitgebreid bekijken.

Ook voorbij Anamur is de kustweg schitterend. Doordat je meestal ruim boven zeeniveau rijdt heb je prachtige uitzichten. Een groot nadeel is dat overnachtingsplekjes aan het water vrijwel niet te vinden zijn.

Alanya rijden wij zo snel mogelijk voorbij: wij houden niet zo erg van dit soort toeristische oorden. Overigens hebben we nergens een camping kunnen vinden. Dat was pas weer mogelijk even voorbij de stad.

 

Aspendos en Termessos

Vóór Aspendos gaan wij eerst het Selge-dal in. Een mooi dal maar het is erg ontdekt door "adventure"-toerisme. Overal kan je per raft de rivier af. Helaas is de brug naar Selge niet voor ons te berijden. Er is een gewichtsbeperking.

Aspendos (toegang TL 10.000.000) is een "must". Hier is werkelijk een prachtig gaaf Romeins theater waarvan men zegt dat het het mooiste ter wereld is. Wij hebben in ieder geval nooit mooiere gezien. Het Decor is opgetrokken op gelijke hoogte met de achterste omgang boven de zetelrijen. Maar ook de resten van de oude stad zijn het bezichtigen waard (enorm aquaduct, Agora, watertoren en Basiliek). Wij bezochten Aspendos in het begin van de ochtend en we waren er vrijwel alleen.

   

   

   

Aspendos

Tussen de kustweg en het theater ligt een oude Seldjoekse brug die gedeeltelijk gebouwd is op de fundamenten van een Romeinse brug.

Ten Noordwesten van Antalya ligt hoog in de bergen Termessos (toegang TL 4.000.000), de ruïnes van een stad van de Pisidiërs en niet alleen vanwege de mooie ligging waard om te bezoeken. De stad werd in de oudheid vernietigd door een aardbeving en pas herontdekt in 1845. Naar Termessos is het met de auto een eind klimmen en in de stad zelf moet je ook veel hoogteverschil afleggen. Goede (berg)schoenen zijn aan te raden. Zeer bijzonder is het theater, het gymnasium, de agora's, de sarcofagen en de in de wanden uitgehakte graven.

   

Termessos

 

Sarcofagen in zee

Tussen Kale en Kaş ligt een klein weggetje naar naar Kaleüςağiz, een klein vissersdorpje vlak bij het schiereiland Kekova. Bijzonder is dat hier overblijfselen van een oude stad onder water liggen. Sarcofagen staan nog aan en in het water. Door de plaatselijke bevolking worden boottochten aangeboden met boten met een glazen bodem. Wij brachten onze eigen kayak mee en hebben heerlijk een dag gevaren en gesnorkeld. Veel van de oudheden zijn zo prima te zien. Overnachten op de kade is mogelijk en er is goed, maar eenvoudig te eten in een van de de restaurantjes aan het water.

   

Kekova