Als aanrijdroute naar Turkije hebben we gekozen om niet via de oude Joegoslavische deelrepublieken te rijden maar om van uit Ancona in Italië over te varen naar Igoumenitsa in Griekenland. Naar Ancona is het zo'n 1,5 dag rijden (via België, Frankrijk en Zwitserland), bijelkaar vanuit Soest 1480 km. De boot van Superfast Ferries vertrekt om 15:00 uur zodat je zonder te jakkeren ruim op tijd kan zijn.

   

Kampeerdek                                                     Haven van Ancona

 

Op de boot zijn uitstekende camperplekken en als je geluk hebt sta je bij een opening in de zijwand van het schip waardoor je naast veel frisse lucht ook nog eens een prachtig uitzicht hebt. Na 16 uur varen kom je dan goed uitgerust om 8:00 uur in Igoumenitsa aan.

Over een uitstekende route waar veel te genieten valt van het landschap via Ioannina, Konitsa, Kozani reden we vervolgens vlot tot in de omgeving van Thessaloniki. Hoewel de routekaart van de ANWB aangeeft dat hier voor een belangrijk deel snelwegen zijn, is dat absoluut nog niet zo. Pas voorbij Véria kom je op snelwegen. Wij overnachtten even voorbij Stravos aan het strand met uitzicht op Halkidiki.

   

Omgeving Konitsa, Noord-Griekenland

 

Ook het volgende deel naar Istanbul zijn slechts sporadisch snelwegen. Wel wordt hier en daar een stuk aangelegd. Toch rijdt het vlot omdat het helemaal niet druk is en de wegen van goede kwaliteit zijn.

De grenspassage verloopt erg moeizaam. De Griekse douane is vlot gepasseerd, maar daarna wordt onduidelijk wat er van je verwacht wordt. Nadat je vervolgens de zeer zwaar bewaakte grensrivier bent overgestoken begint het Turkse Circus met de controle van het paspoort. Vervolgens kom je in een serie identieke parallelle straten terecht waar niet is aangegeven welke rij je moet hebben. In feite maakt dat op dat moment ook nog niet zoveel uit omdat eerst een visum gekocht moet worden (niet duidelijk waar dat precies moet en af te rekenen in Euro's , € 10,= per persoon). Daarna terug naar het eerste hokje in de straat die op dat moment gebruikt wordt. Hier krijg je een stempel op je visum. Aan het eind van de straat moet vervolgens de auto worden ingevoerd (kost nog eens € 8,=) en wordt de inhoud van je auto gecontroleerd. Bij een ander hokje moet je vervolgens een paar stempels halen (gratis!) voordat je naar de laatste controle mag. Indien ergens een stempeltje vergeten is, moet je weer terug naar het desbetreffende loket (een heel gezoek omdat niet duidelijk is welke stempel precies vergeten is). Trek voor dit hele circus voldoende tijd uit (ons koste het uiteindelijk drie kwartier).

Daarna gaat de route over redelijke wegen naar Istanbul. Een vrij open landschap met af en toe mooie vergezichten en soms zicht op de zee van Marmara.

   

Omgeving Stravos                                             Kavala