Altijd wordt gezegd dat Turken bijzonder vriendelijke mensen zijn. Ook wij hebben dat zo ervaren Wat echter wel opvalt is dat je (dan) erg op je hoede moet zijn omdat vaak geprobeerd wordt geld van je af te troggelen. Een greep uit de dingen die wij mee maakten:

Istanbul, terrasje: Zeer vriendelijk op een terrasje ontvangen en twee biertjes besteld. Bij het afrekenen (TL 16.000.000, so wie so al duur!) vond men kennelijk dat, door onze dan nog grote onwennigheid met het Turkse geld, niet snel genoeg ging en werd het stapeltje bankbiljetten uit mijn handen gegrist en vervolgens gezegd dat het zo goed was. Wat er precies gepakt werd was niet meer te achterhalen. We hebben het er maar bij gelaten.

Istanbul, taxi: In plaats van TL 1.000.000 terug te geven werd TL 100.000 teruggegeven. Na een opmerking dat dat niet voldoende was werd zonder blikken of blozen meteen omgeruild.

Camping: Bij aankomst werd direct afgerekend, maar er was niet voldoende wisselgeld. Dat zou meteen gebracht worden, maar gebeurde niet. De volgende morgen bij vertrek was degene waarmee afgerekend was niet meer aanwezig en konden we naar het wisselgeld fluiten.

Tankstation: Onthaald door drie man die onmiddellijk een kopje thee aanboden. Na dat zeer vriendelijk te hebben afgeslagen en er getankt was, naar binnen om af te rekenen. Toch werd mijn vrouw onthaald op een kopje thee dat zij voor het tankstation buiten op een bankje, met oog op de auto, op dronk. Bij het afrekenen bleek mijn creditcard het niet te doen en werd gevraagd of ik contant wilde afrekenen. Intussen werd ook mij een kopje thee gebracht en bij het wegrijden en natellen van het geld bleek dat voor de brandstof TL 10.000.000 teveel was gerekend.

 

Wij hebben ons geen enkele keer onveilig gevoeld. Alleen op de Anatolische Hoogvlakte en dan in de armste streken voelden we ons wat minder gemakkelijk.

De wegen zijn in het algemeen prima. Wel is het zaaks om goed op te blijven letten omdat er soms gaten in het wegdek kunnen zitten.